Uneori, momentele în care găsești ceva de valoare, în care realizezi ceva care știai de mult dar acum capătă contur, au loc atunci când te aștepți mai puțin.

Așa a fost pentru mine una din competițiile Awana de anul acesta. Mi-am dat seama ce binecuvântare mare este să te implici într-o lucrare pentru copii și de ce merită să-ți consume timpul, energia și resursele pentru ei. Motivele sunt nenumărate, amintite fiind doar câteva dintre acestea.

  1. INVESTEȘTI ÎN GENERAȚIA VIITOARE.

Cred că fiecare își amintește cu drag de momentele în care un adult și-a luat timp să te învețe să citești, să mergi pe bicicletă, să te rogi sau să spui mulțumesc. Educația e foarte importantă în dezvoltarea unui copil, iar învățătura creștină trebuie să aibe locul de cinste.

Biblia spune că, adulți fiind, avem responsabilitatea și datoria de a transmite mai departe ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi.  Iată poruncile, legile şi rânduielile pe care a poruncit Domnul, Dumnezeul vostru, să vă învăţ să le împliniţi în ţara pe care o veţi lua în stăpânire; ca să te temi de Domnul, Dumnezeul tău, păzind, în toate zilele vieţii tale, tu, fiul tău şi fiul fiului tău, toate legile şi toate poruncile Lui pe care ţi le dau şi să ai zile multe.” (Deuteronom 6:1-2).

Petreceți timpul încercând să-L faci cunoscut pe Dumnezeul care îți e Prieten, Sfatuitor și Salvator. La fiecare interacțiune cu ei, fii autentic și real. Crede tu mai întai tot ce spui și apoi transmite mai departe cu pasiune și entuziasm. Încurajează-l să filtreze, să înțeleagă ceea ce îi prezinți. Învață versete cu ei, spune-le poveștile biblice cu creativitate, roagă-te cu ei.

Toate aceste lucruri vor duce la dezvoltarea unui copil care știe în ce crede, este statornic. Principiile și valorile pe care se bazează sunt clare și îl ajută să distingă binele de rău.

De astfel de oameni avem nevoie în societate: care respectă autoritățile, care sunt morali chiar și atunci când nu e în interesul lor, oameni veseli și dedicați unui scop mai mare decât ei, oameni care Îl știu pe Cel ce ne-a creat.

Toate acestea pentru că tu, la momentul potrivit, ți-ai făcut cu credincioșie partea, iar Domnul a adus rod.

  1. STRÂNGI O COMOARĂ CE NU ARE VALOARE.

Un copil are o valore inestimabilă. Atunci când decizi să investești o bucățică din tine în el, să-l iubești, ceva grozav se întamplă. Se creează o legatură puternică între tine și acel copil și vei avea parte de unele din cele mai mari biencuvântări. Este fascinant să vezi cum de la an la an, se dezvoltă și absoarbe ceea ce l-ai învățat, lucrurile prind contur, să-l vezi schimbat, să vezi cum se apropie de tine și să găsești în el un prieteni bun pe viitor.

Caută activități noi care să-i dezvolte creativitatea și abilitățile, vorbește cu el, învată-l lucruri simple, dar pune-l la încercare și prin probleme mai grele. Domnul Isus a luat parte cu ucenicii săi la unele din cele mai banale activități: au mâncat, au dormit, au mers la pescuit. Momente ca acestea au lăsat loc celor mai importante întrebari și răspunsuri.

Mentorarea este o slujbă grea, dar prin Domnul Isus nimic nu este imposibil.

Fii liderul/mentorul care ai fi vrut tu să-l ai. Ridică ștacheta sus și încurajează la clădirea unei generații sigure de Dumnezeul ei.