Cei mai mulți pastori și conducători de lucrare bat în retragere când vine vorba de recrutarea de voluntari. Pare adesea un efort care nu se mai sfârșește și cu prea puține beneficii. An după an auzi una din cele mai binecunoscute fraze din gura celor care se ocupă de lucrarea cu copiii și studenții: ”Avem nevoie de mai mult ajutor!” Și dacă cineva răspunde la eforturile de recrutare de voluntari, cuvântul “ajutor” este tot ceea ce primești.

Vedeți, voluntarii sunt ieftini ca braga. Ei vin să acopere o nevoie apoi duși sunt. De aceea eforturile ajutorării în dezastru abundă, dar mult mai puțină atenție este acordată unui plan de reconstrucție sustenabil pe termen lung.  De aceea familiile experimentează o pierdere bruscă a slujbei sau chiar moartea, însă puțini oameni vin să-i mai întrebe cum o mai duc după o lună sau două. De aceea, la început, lucrările în biserică adună o grămadă de oameni în jurul unei cauze, însă doar un număr relativ mic de oameni se dedică cu tot sufletul pe termen lung.

Nu mă înțelegeți greșit. Voluntariatul este extraordinar. Doar că nu este suficient când vine vorba despre împărtășirea Evangheliei la copii și de angajarea acestora într-o ucenicie pe viață.

Lucrările cu copiii și studenții au nevoie de mai mult decât de “ajutor”. Ele au nevoie de lideri care să se dezvolte ca făuritori de ucenici.

 

Este vorba despre dezvoltarea liderilor cu autoritate… ba chiar mai mult !

Dacă te-ai săturat să tot dai peste cuvantul “ajutor”, e timpul să-ți reamintesc că e vorba de mai mult decât de a recruta voluntari. E vorba de a dezvolta lideri cu autoritate. Invitându-i pe alții în aventura lucrării de făurire a ucenicilor e una dintre cele mai importante misiuni de pe pământ. Isus și-a trimis ucenicii cu aceste cuvinte: (Ioan 14:12) “Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine va face toate aceste lucruri pe care Eu le fac și încă unele și mai mari decat acestea căci Eu mă duc la Tatăl.” Vi-L  puteți imagina pe Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu vorbindu-vă astfel? Ei bine, El a făcut-o. Domnul a fost foarte serios când a venit vorba de trimiterea ucenicilor în misiune, echipându-i cu binecuvântările, autoritatea și resursele Lui. Sarcina lui Isus nu a fost recrutarea de voluntari. A fost vorba despre dezvoltarea de lideri care să aibă un asemenea impact asupra altora încat aceștia să ajungă să-L cunoască, să-L iubească și să-L slujească pentu totdeauna.

Când te surprinzi căzând în rutina recrutării de voluntari, iată 9 memento-uri adiționale care te vor ajuta să eviți să găsești “ajutor” doar ca să umpli spațiul liber în lucrarea cu studenții și copiii.

 

  1. E vorba despre un angajament de dar spiritual

Scriptura e clară cu privire la faptul că Duhul Sfânt încredințează daruri fiecărui credincios (Rom.12; 1 Cor.12; Ef.4). Este o neglijență din partea conducerii bisericii să refuze credincioșilor oportunitatea de a sluji în acord cu darurile cu care ne-a echipat Dumnezeu. Urmăriți dezvoltarea liderilor devenind mai întâi familiari cu darurile lor spirituale. Apoi potriviți oamenii pe care Dumnezeu i-a pus în adunarea voastră cu sarcina cea mai potrivită fiecăruia. Efeseni 2:10 conține un pasaj foarte semnificativ pe care să vă sprijiniți. Vă puteți încrede că Domnul l-a creat pe fiecare credincios pentru un scop special în slujire.

 

  1. Este vorba despre munca de echipă

Cristos a modelat o echipă aducând împreună oameni foarte diferiți cu scopul de a sluji (Luca 6:12-16). Și după cum știți, nu toți erau oameni de prima clasă conform standardelor lumii. Nu trebuie să faci alegeri perfecte ca să alcătuiești o echipă. Trebuie doar să inviți un grup mic de oameni dornici să te urmeze împreună în jurul unei cauze comune, anume misiunea de a-L onora pe Dumnezeu.

 

  1. Este vorba despre echiparea slujitorilor

În Luca 10, Isus trimite în lume 36 de perechi de ucenici. El le spune să se aștepte la o misiune primejdioasă și le dă o listă cu lucruri pe care să nu le facă. Credeți că au avut de învățat puțin sau mult din această aventură de lărgire a Împărăției? Recrutarea de voluntari face ca cineva să finalizeze o îndatorire sau să îndeplinească o sarcină. Dezvoltarea de lideri/ucenici se clădește pe caractere, pe darurile speciale și pe natura gata de sacrificiu a adevăraților ucenici.

 

  1. Este vorba despre purtarea poverilor

Nici un lider de lucrare nu e menit să facă totul în trupul lui Cristos. Mesia în biserică a venit deja și se va reîntoarce în curând. Până atunci, credincioșii sunt chemați să-și împartă poverile în misiunea de a face ucenici și de a se îngriji unul de celălalt. Dezvoltarea liderilor reclamă conștientizarea punctelor slabe și a celor tari și reclamă să înțelegi în ce fel pot alții să înflorească sau, dimpotrivă, să se afunde. Petrece o bucată de timp citind Galateni 6. Cum crezi că tu și liderii tăi ați putea să începeți să vă purtați poverile unii altora?

 

  1. Este vorba despre a înteți pasiunea

Istoria lui Neemia și reconstrucția zidului din Ierusalim este un exemplu uimitor de viziune în acțiune. În doar 52 de zile, israeliții au reparat o construcție care a fost, preț de peste 150 de ani, o dărâmătură. Cum au făcut acest lucru? De vreme ce mâna Domnului a fost peste acest măret proiect, Neemia i-a invitat pe conducătorii evrei să iasă în față și ei au făcut-o! Neemia 2:18b repovestește istoria cel mai bine: “ Ei au zis: „Să ne sculăm şi să zidim!” Şi s-au întărit în această hotărâre bună.” Iar numele tuturor celor implicați sunt păstrate în toată istoria în Neemia 3. Și tu poți înteți pasiunea pentru Cristos ridicându-i ca lideri, nu doar recrutând o grămadă de voluntari fără nume.

 

  1. Este vorba despre înmulțirea ucenicilor

Copiii și studenții au nevoie să fie înconjurați de o familie influentă cu frică de Dumnezeu pentru ca credința să prindă rădăcini. Când copiii de orice vârstă sunt cunoscuți, iubiți și slujiți în felul în care a făcut-o Cristos, probabilitatea ca ei să-L cunoască, să-L iubească și să-L slujească crește uimitor! Aceasta este esența în ridicarea de ucenici în Marea Trimitere din Matei 28:18-20. Mai mult decât recrutarea de voluntari, voi creșteți lideri care vor putea reproduce atitudinile, convingerile, rânduielile lor ca ucenici ai lui Cristos (1 Cor. 11:1).

 

  1. Este vorba despre schimbarea perspectivei.

Este ușor pentru liderii din lucrarea cu copiii și studenții să rămână izolați și să se înconjoare doar de câțiva oameni de încredere. Proverbe 15: 22 spune: “Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici”. O mai bună abordare este aceea de a-ți lărgi cercul de oameni care să-i influențeze pe copii pentru a atrage cât mai mulți posibil copii și adolescenți la Cristos. Acest lucru iți permite să capeți o mai largă perspectivă asupra a ceea ce contează cel mai mult, cum să plănuiești și să înaintezi într-un mod înțelept și să ai un mai larg impact asupra unei varietăți mai mari de copii și studenți. Dacă vei vedea recrutarea de voluntari ca pe un mentorat de lideri/ucenici și îi vei invita și pe alții în această lucrare, cât de mult se va schimba perspectiva slujirii tale!

 

  1. Este vorba despre maximizarea lucrării

Care este motivul principal pentru care dorești să te implici într-o lucrare cu copiii sau studenții? Pe cine cauți să slujești în primul și în primul rând de dragul lui Cristos? La modul ideal, atenția ta ar trebui să fie pe atragerea către Scriptură a copiilor de toate vârstele. Dacă vrei ca această lucrare să-ți arate roadele, va trebui să crești o echipă de lideri cu acest scop în minte. Nu poți, însă să maximizezi această lucrare fără bunăvoința lui Dumnezeu sau fără să-i implici pe cei pe care El ți i-a pregătit ca să slujească împreună cu tine.

 

  1. Este vorba despre modelarea viitorului.

Cristos a rostit niște cuvinte foarte puternice către ucenicii Săi în Ioan 20:21: “Isus le-a zis din nou: ‘Pace vouă! Cum M-a trimis Tatăl pe Mine, așa vă trimit Eu pe voi’”. Nu mult după aceea, Domnul declara că ucenicii vor fi martorii Săi pe tot pământul (F.Ap 1:8). Viitorul Împărăției lui Dumnezeu implică oameni plini de credință gata să-L urmeze cu totul în biserica Sa. Poți recruta voluntari sau poți ridica lideri făuritori de ucenici. Atunci când ei vor lăsa o urmă în copii și adolescenți, aceasta va modela viitorul și va avea un impact de durată. Ce moștenire mai măreață poți lăsa în urmă decât una care să continue să pună în mișcare lucrarea de răscumparare a lui Dumnezeu?

 

Care dintre toate acestea te mână dincolo de voluntariat sau de recrutarea de voluntari?

Daca citești această postare probabil că nu ai fost recrutat să “ajuți” ca voluntar în lucrarea cu copiii sau studenții. Inima ta se află aici deja. Viața ta la fel. Deci care dintre cele 9 memento-uri de mai sus ți-a atras atenția astăzi ? Asupra căruia iți vei petrece timpul să reflectezi și să-l introduci în lucrarea ta? Cum vei împinge recrutarea de voluntari din trecut către creșterea de lideri responsabili în biserica ta? Alege și pune un plan pe roate, așa încât să începi să crești lideri cum niciodată n-ai facut-o înainte.