Slujirea ca lider de grupuri mici este atât o responsabilitate, cît și o mare oportunitate, care aduce multe bucurii. Daca te pui la dispoziția lui Dumnezeu și cu smerenie și o inimă plină de dragoste te apropii de copii, El va binecuvanta viața lor. Dar pe deasupra, în harul și bunătatea Sa, te va binecuvanta și pe tine.

Timpul Echipei e momentul în care copiii se împart pe grupe de vârstă și învață Cuvântul lui Dumnezeu. Despre importanța memorării Scripturii am vorbit aici. Pe parcursul celor 40 de minute ai un grup mic de copiii la dispozția ta, pe care îi poți învăța dar mai mult decât atât ai ocazia să te apropii de ei, să-i cunoști și să îi îndrepți spre Cristos.

Activitățile pe care le ai de facut, în timp ce 5-10 copii plini de energie sunt dornici de atenția ta pot deveni dificile. Așa că iată câteva sfaturi pentru a avea un Timp al Echipei eficient:

 

  1. Pune accent pe dezvoltarea relației personale

În timpul pe care îl petreci încearcă să te apropie de ei. Pune-le întrebări personale: Ce culoare îţi place? Ce muzică asculți? Cum te înțelegi cu părinții? Ce îți place să te joci? De ce îți place la Awana, etc? În felul acesta ei te vor percepe ca un lider12832380_10153267654350044_3532152173604006234_n în care pot avea încredere, pe care se pot baza și se pot deschide în fața ta în legatură cu probleme importante cum ar fi credința lor, convingerile lor. De asemenea, ascultă-i interesat, fă-i să se simtă importanți și să înțeleagă că îți pasă de ei, că nu sunt doar un număr în grupul tău.

Nu îți fie frică să te cobori la nivelul lor. Copiii doreau să fie lângă Domnul Isus pentru că avea o o deschidere aparte spre ei. În ziua Sa ocupată și plină de activități, El își făcea timp să-i asculte Urmărește exemplul Său!

 

      2.  Caută să păstrezi entuziasmul pentru acest timp

Este adevarăt că Timpul de Jocuri are un loc special în inima copiilor, de aceea poate fi dificil să le pastrezi interesul pentru acest timp în care ei vor memora Scriptura și vor învăța lucruri noi despre Dumnezeu.

De aceea e important să fii energic, deschis, plăcut și sociabil! Dacă tu, ca lider, transmți pasiunea ta pentru Domnul Isus, ei vor deveni curioși de ceea ce le prezinți și vor dori să cunoască mai multe.

Pune la punct sistemul de recompense pentru a avea mereu premii pregătite pentru versetele spuse, pentru cineva care învață în plus sau care spune foarte corect un verset. De asemenea prezintă versetele vizual, prin jocuri sau cu ajutorul obiectelor. În felul acesta lucrurile sunt interesante pentru ei și te asiguri că învățătura e clară și ramâne în mintea lor.

 

      3.  Fii un exemplu12932624_10153341159980044_2652679036859528285_n

Caută să ai o relație bună cu Dumnezeu. Roagă-te pentru ei și caută să înțelegi care e planul lui Dumnezeu și în ce direcție te conduce. Arată-le prin modul în care îi asculți și le vorbești cât de mult contează în ochii tăi și în ochii lui Dumnezeu. Pentru aceasta învăță și tu cu ei versetele, caută să le înțelegi tu mai întâi și apoi explică-le pe înțelesul lor. Trăiește ceea ce înveți! Copii miros de departe dacă nu ești un lider autentic.

 

      4.  Fii organizat, structurat și pregătit

“Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni,” Coloseni 3:23. O pregătire bună a timpului petrecut cu ei va fi binecuvântată de Dumnezeu. Fă-ți timp să știi clar ce ai de făcut, pentru a putea fi focusat în întregime pe copil, nu pe activitățile pe care le ai de făcut sau care nu trebuie uitate. De asemenea, deși sunt copii – care nu au cunoștințele unui adult – ei merită ceea ce ai tu mai bun de oferit. Așa că pregătește-te cu seriozitate și dedicare.

 

      5.  Fii flexibil

Deși a avea un plan și a fi flexibil par a fi contradictorii, ar trebui sa fie lucruri care se completează și aceasta pentru că, de multe ori, copiii sunt imprevizibili și va trebui să schimbi tot ce ai pregătit. Fii gata să renunți la planul tău și să te mulezi după nevoile copiilor din grupul tău. Lucrul acesta îl poți face fiind sensibil la Duhul Sfânt și la ceea ce Domnul îți transmite.

Nu uita, tu ești conlucrător cu Dumnezeu pentru creșterea Împărăției Sale.