Awana este cunoscută ca fiind o lucrare ce se extinde la nivel mondial,  pentru copii și adolescenți, ce se desfașoară în timpul săptămânii. În multe rânduri, mai ales printre cei din interior, cuvintele “Awana” și “club” se folosesc împreună. Milioane de copii de pe tot pămantul își amintesc clar cum participau la jocuri, recitau versete din Biblie și purtau un fel de uniforme, acestea fiind parte din experiența lor Awana. Mulți dintre copiii și tinerii de atunci sunt acum lideri în biserică sau părinți. Acești adulți au amintiri dragi despre Awana, dar nu toți descriu experiența ca fiind mai mult decât un club de copii. Sper că acest articol va schimba această perspectivă că Awana este o întalnire săptămânală a unui club de copii, arătând ce se întâmplă cu adevărat în viețile copiilor la Awana.

Toți pentru unul și unul pentru toți

Copiilor le place să fie implicați în activități creative – nu e de mirare că sunt atrași să facă parte dintr-o echipă și cluburi așa cum este Awana. Unind copii și tineri în activități de grup sau o cauză comună poate duce la o stimă de sine sănătoasă, prietenii adevărate și un impact de durată. Atunci când acest lucru se întamplă într-un mediu de slujire creștin, nu se poate descrie cum Dumnezeu poate să folosească acest mijloc pentru a schimba viețile tinere pentru totdeauna.

Pentru mai bine de 65 ani, Awana a existat ca un mod creativ și organizat prin care copii și tineri sunt aduși împreună în jurul Scripturii, a Cuvântului lui Dumnezeu și a oamenilor Săi. Evrei 10:24-25 spune: “Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.”.  Experiența unui club organizat nu este singura cale de a trăi acest pasaj, dar este una din căi. Awana promovează ucenicia pentru toată viața, împuternicind copii și lideri să Îl cunoască, iubească și să-L slujească pe Isus Cristos, braț-la-braț, săptămână dupa săptămână.

Una dintre diferențele importante a lucrării Awana este faptul că are simultan, atât un caracter evanghelic, cât și de ucenicie. Experiența unică a unui “club” asigură copiilor de toate vârstele să se implice într-o relație cu Dumnezeu, oriunde s-ar situa în această relație. Ucenicia creștină este încurajată, dar niciodată forțată. Fiecare copil este binevenit să experimenteze harul și adevărul lui Isus Cristos, prin intermediul jocurilor, a învâțării Scripturii și prin discuțiile cu prietenii și a liderilor grijulii.

Da, Awana este un “club” – dar focalizarea și impactul nu se oprește aici. Dacă nu poți să crezi ca este mai mult decât un club de copii (sau dacă ai nevoie de o întelegere mai clară pentru a convinge pe altcineva), ai mai jos 6 moduri care descriu ce se întamplă cu adevărat in viețile copiilor, la Awana:

6 Moduri care descriu ce se întamplă la Awana:

  1. Un timp al jocului

Trecând mai departe de faimosul “Careu de Joc”, Awana încorporează cu un scop aceste activități antrenante pentru copii și tineri. Uneori acestea sunt competiții și evenimente foarte atent organziate, alteori este un timp relaxant și distractiv.

În ambele cazuri, participanții experimentează bucuria de a se implica, de a-și testa limitele, de a crește lucrând în echipă și de a-i încuraja pe alții. Pentru copii, joaca este ca munca – este modul prin care ei învață, cresc, interacționează, creează, descoperă și multe altele. Data viitoare când ești la club, fă un pas în spate și observă cum a avea un timp de joacă deschide mintea, inima și viața unui copil către Dumnezeu, prieteni și lideri.

  1. Un loc unde aparții

Awana întelege că unui copil îi trebuie un mediu sigur din punct de vedere fizic, emoțional și spiritual, mai ales în conteztul unei familii centrate pe credința în Cristos. Poate tricourile și vestele îi ajută pe copii să se simtă integrați, dar experiențele, poveștile și amintirile împărtășite sunt cu mult mai importante pentru o apropiere relațională. Dragostea necondiționată a lui Dumnezeu poate trece peste tot felul de bariere atunci când copii și tinerii se simt bineveniți, valoroși și acceptați asa cum sunt. Poți întări sentimentul de apartentență în cadrul clubului încerând să găsești modalități vizibile sau mai puțin evidente pentru a celebra unicitatea fiecărui copil și totuși să-i aduci împreună.

  1. O echipă pe care să o susții

De multe ori, în mediul creștin, competițiile au o reputație proastă și uneori Awana este prinsă în această neîntelegere. Este adevărat că a ridica în slăvi câștigătorii și a privi de sus învinșii este un lucru rău. Totuși, Noul Testament nu ezită niciodată să asemene ucenicia cu o cursă (cf 1 Corinteni 9:24-27, Evrei 12:1-2, 2 Timotei 4:7). Într-o lucurare Awana sănătoasă, clubul se împarte constant în echipe și încurajează creearea unei comunități și celebrează progresul. Este un mod extraordinar de invita copii și tineri să se încurajeze unul pe altul, nu doar în abilitățile pe care le ai la un joc sau la memorarea Scripturii, dar și la o viață de dragoste și fapte bune (cf Evrei 10:24). Provoacă-i pe copiii din lucrarea ta să continui să se încurajeze unii pe alții de fiecare dată când se întalnesc.

  1. Un loc unde să crești

Awana este creată intenționat astfel încât să-i treacă pe copii, tineri (și chiar lideri) de la salvare spre maturitatea spiritual în Cristos. Prezintă Biblia din scoarță în scoarță, prezintă fundamentele doctrinare, evidențiază personaje din Biblie care au umblat cu Dumnezeu, pune accent pe importanța participării la biserică și a facerii de ucenici și echipează participanții în practicile spiritual cum ar fi memorarea Scripturii și a slujirii astfel încât ei Îl vor cunoaște, iubi și servi pe Isus Cristos pentru toată viața. Această aventură condusă de Duhul Sfânt nu este instantanee și nici nu e menită să fie parcursă în singurătate. Să nu faceți această greșeală! Awana este mai mult decât un club, este o comunitate dedicate unor colegi și adulți care vor să crească în relația cu Dumnezeu și cu cei din jurul lor, într-un ritm și o profunzime reală.

  1. O lucrare unde să slujești

Marea Trimitere a Domnului Isus din Matei 28:18-20 este esența lucrării Awana  – să facem ucenici care vor face alți ucenici! Datorită misiunii din întreaga lume, copii care experimentează Vestea Bună ca parte dintr-o lucrare de success și vor fi gata să ducă lupta aceasta pană la marginile pământului. Dacă a trecut ceva timp de când ai amintit copiilor de la Awana ce înseamnă să fii un martor acasă, la scoală, în cartier printre vecini și în lume, e timpul să înflăcărezi acel foc. Awana, du-te! este o resursă gratis excelentă care va înflacăra lucrarea ta pentru că aceasta caută să pună în practică Marea Trimitere.

  1. O călătorie de care să îți amintești

Știai că exista o rețea a Absolvenților Awana? Sunt oameni în întreaga lume care pun umblarea lor cu Cristos  care i-a condus spre credință când erau copii pe seama clubului Awana. În mod cert, ei se uită înapoi și văd un club – cu părțile bune și cele rele – dar aceasta pălește în comparație cu o viață dedicată ucenicizării. Nu știi niciodată cum va folosi Dumnezeu copii din clubul tău Awana. Indiferent de ce anume le va aduce viitorul, mai mult ca sigur își vor aminti de Awana ca fiind mai mult decât un club de copii – se vor uita înapoi la începuturile drumului de credință ce le-a arătat ținta, o dată și pentru totdeauna, Isus Cristos.

 

Material tradus de pe awana.org.

Sursă text: http://blog.awana.org/its-more-than-a-kids-club/